5 små godnat øvelser


Disse fem små øvelser er gode at lave inden sengetid. Øvelserne får nervesystemet i ro, de er lette at lave og sjove for børn. 

Her en oversigt over de fem øvelser:

Øvelse 1: Gurgle med vand

Efter dit barn har børstet tænder, er et godt tidspunkt. En god tår vand og så ellers nakken tilbage og prøv, om du kan gurgle en melodi, fx Happy Birthday, med så dyb stemme som muligt. 

For nogle børn er det svært at gurgle til at starte med, så prøv bare at holde vand i munden med nakken tilbage. (Tip: Det må gerne plaske lidt, så gør det, FØR I skifter til nattøj😅)

Det kan godt lyde lidt skørt, at gurgle), men spring den endelig ikke over. Den stimulerer vagusnerven som har forbindelse til vores ro/hvile nervesystem (parasympaticus). 

Øvelse 2: Blide klap på kroppen

Blide men faste, rytmiske klap på kroppen. Klap indersiden og ydersiden af arme, hænder, ben, fødder og klap derefter brystkasse, ryg, hoved. Barnet gør det selv, sammen med en voksen, der også klapper sig selv og viser hvordan. Det tager 1-2 minutter. 
Stå på gulvet, imens I laver øvelsen.

Øvelse 3: Faste strøg på kroppen
Faste strøg på hele kroppen, som hvis du fryser og gnubber varme ind i kroppen. Barnet gør det selv, sammen med en voksen, der viser hvordan. Det tager 1-2 minutter.

De to øvelser giver hjernen input og information fra kroppens sansereceptorer, så ro/hvile-nervesystemet kan tage over.

Øvelse 4: Rul fødderne på en bold
De to øvelser kan med fordel suppleres med at rulle fødder på en pigbold, eller en blød bold, hvis det er ubehageligt med pigbold. Under fødderne sidder der rigtig mange sansereceptorer. – Igen, hjernen får en masse input og information fra disse sansereceptorer og aktiverer ro/hvile-systemet. Stå op, tryk og rul foden mod bolden. Prøv først den ene fod og mærk så forskellen på fødderne, før den anden fod får en tur. Aaahhhh.
Det tager 1-2 minutter. Men det er helt okay at blive ved længere.

Nu er det tid til at putte godt ned under dynen og måske en godnathistorie?

Øvelse 5: Lad tankerne falde til ro og fald (hurtigt) i søvn med en godnatmeditation
Slut evt. af med en godnatmeditation fra web-appen Mindfulness for Børn. 
Hvis dit barn stadig har mange tanker, der suser afsted, hjælper meditationerne til at fokusere opmærksomheden ned i kroppen og slippe tankerne. Naturlydene får kroppen og hovedet til at falde til ro. 

God fornøjelse og sov godt❤️